452
icon location Baška

Biciklom do Mjeseca

Poželite li otići na Mjesec, a za to nemate priliku, uputite se do Mjesečevog platoa iznad Baške

Karakteristike

Dužina:
26,5 km icon length
Uspon:
690 m icon ascent

Ova tehnički zahtjevnija staza namijenjena je aktivnim brdskim biciklistima, ali i onima koji tek ulaze u ovaj predivan sport ili hobi.

Nakon starta u centru Baške, očekuje vas izuzetno atraktivan uspon do Mjesečevog platoa, kamenite pustinje s koje se pruža zapanjujući pogled na Bašćansku dolinu, morsko plavetnilo i jedan od simbola Baške – Velu plažu.

Prije kretanja na najpopularniju bašćansku stazu, zastanite uz crkvu sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe i općine, jer pogled odatle pruža istinsku čaroliju. Kroz hladovinu borove šume i uzbudljive serpentine uspinjete se na visoravan koja prerasta u površinu nalik Mjesecu. Snaga bure i drugih sila prirode ostavila je ovdje čudnovat krajolik, a nagradu u obliku prekrasnih pogleda na Velebit i okolne otoke spremite u najdublji kutak memorije. Suživot čovjeka i prirode pronađite u kilometrima suhozida među kojima se kriju stada ovaca. Slikovite lokve, pastirski mrgari i terasasti suhozidi nastali prastarom tehnikom građenja pravi su spomenik pučke tradicijske arhitekture bašćanskog kraja.

Nakon kamenite površine, spust asfaltnom zavojitom cestom do vinorodnih polja i pašnjaka nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Osvježenje potražite u ugostiteljskom objektu Mošuna na lokalitetu Portafortuna. Slijedi povratak u Bašku, najprije glavnom prometnicom, a potom makadamskim putem uz vodotok Vele Rike.

Tolerancija u mimoilaženju planinara i biciklista vrlo je važna na ovoj stazi jer nije bez razloga najposjećenija na otoku.